Lufthagl

Viser alle 30 resultater

Hagl til luftgevær

Hagl til luftgevær findes i mange forskellige størrelser og former og det kan være lidt af en jungle, at finde rundt i. Vi håber nedenstående tekst kan hjælpe dig med at finde det bedste hagl til dine behov. Vi har et stort udvalg af hagl til luftgevær hos Odense Jagt og Fritid – vi ligger midt på Fyn og kun 1 minut fra motorvejen.

Det første og vigtigste er, at du accepterer, at det lufthagl, der skyder godt i ét luftvåben ikke nødvendigvis gør det i en anden – også selvom de to luftvåben er af præcis samme model. Det er præcis det samme, der gælder for jagtrifler. En anden vigtig ting at acceptere er, at pris og kvalitet ofte hænger samme. De dyrere lufthagl er mere ensartede og dermed skyder de også mere præcist.

Det første gode råde herfra når du skal finde det bedste lufthagl til dit luftgevær er derfor at eksperimentere lidt – kort sagt: Prøv lidt forskelligt! Du vil opleve at du med ét hagl kan skyde en- eller to-kroner og med det næste måske kun fem-kroner eller værre.

Det første store spørgsmål, der melder sig er formålet: Skal haglet bruges til hyggeskydning i haven, præcisionsskydning i konkurrence eller til jagt?
Til de første to, hyggeskydning og præcisionsskydning, kan du bruge alle slags hagl – nogle er mere velegnede end andre og der er selvfølgelig ingen grund til at bruge penge på dyre specielle jagthagl hvis du skal skyde til måls efter en skive, dåse eller andet.

Må jeg skyde mus og rotter med mit luftgevær?

Ja, det må du gerne!
Jagt med luftvåben er kun tilladt med en kuglediameter på 5,5mm eller større – du må altså ikke gå på jagt med 4,5mm uanset udgangshastighed og anslagsenergi. Det skal dog her pointeres at det fremgår af §9 i bekendtgørelse om vildtskader, at regulering af muldvarpe, rotter, mosegrise og mus er tilladt med alle lovlige skydevåben, som forsvarligt kan aflive dyret og at dette ikke kræver jagttegn. Brandmus, hasselmus, havesyvsover, birkemus og spidsmus er undtaget fra denne bestemmelse.

Hvilke hagltyper finder der til luftvåben?

Næsten alle hagl til luftvåben er i dag i diabolo-design. Dette er et hagl med en klemt talje og et skørt, som i næsten alle tilfælde er hult. Diabolohagl findes så i et utal af udgaver hvor skørt, næse, vægt, coatning og alt muligt andet varierer.

Fladhagl
Fladhagl er det typiske hagl hvis der skal skydes til måls. De fås, i kaliber 4,5mm, fra omkring 10 øre for de billigste, som vi vil stå inde for, og op til 50-60 øre pr. stk. Fladhagl er fantastiske ved lavere hastigheder og kigges der på konkurrencevåben er det ganske normalt at de skyder med 200m/s. Undersøgelser har vist at højere hastighed i fladhagl reducerer præcisionen og så snart de måtte nærme sig lydens hastighed vil den lydbølge, der følger efter haglet kunne slå til det og bringe det ud af sin tiltænkte bane. Fladhagl er også de mindst aerodynamiske hagl og dermed det hagl, der hurtigst taber fart.

Rundhagl
Skal der skydes til mål på lidt længere afstande er rundnæsede hagl helt klart at foretrække. De er mere aerodynamiske og kan også bedre håndtere en høj udgangshastighed. Rundhagl er desværre oftest noget dyrere end fladhagl.

Spidshagl
Den tredje type er spidshagl, som har aerodynamikken fra rundhagl og prisen fra fladhagl, men desværre den ulempe at spidsen nemt kan blive slået i æsken og dermed mister haglene deres ensartethed.

Hulspids
Den fjerde type er hollowpoint eller hulspidshagl, der er specifikt designet til jagt og ekspansion ved træf. Det skal også nævnes at hulspidshagl kræver hastighed for at ekspandere så skyder du ved levere hastigheder kan du næsten ligeså godt vælge et rundhagl.

Næsten alle producenter af lufthagl producerer alle fire typer hagl og der er uhyggeligt mange at vælge imellem. Vi har typisk omkring 50 forskellige lufthagl på lager hos Odense Jagt & Fritid.

Lidt om haglvægt og hastighed

I kaliber 4,5mm har vi hagl der vejer ca. 0,3 gram og hagl der vejer 1,8 gram – og selv om forskellen kun er 1,5 gram er den også enorm. Kuglevægten er 6 gange større i det tungeste!

En hovedregel når du leder efter dit hagl er, at tunge hagl generelt kræver større hastighed end de lette. Dette betyder også, at såfremt du har problemer med gode skudgrupper i dit luftvåben vil vi som regel anbefale at du forsøger med et tungere hagl hvis du skyder med et kraftigt gevær.

Skal du på jagt eller regulere rotter med dit luftvåben er det anslagsenergi og haglets eventuelle ekspansion der er vigtig.

Anslagsenergi udregnes med formlen 0,5 x kuglevægt x hastighed2 hvor kuglevægt skal angives i kilo og hastighed i m/s

Hvis et luftgevær med end udgangshastighed på 300m/s affyrer et hagl på 0,45 gram:
0,5 x 0,00045 x 3002 = 20 joule

Hvis et luftgevær med end udgangshastighed på 200m/s affyrer et hagl på 1 gram:
0,5 x 0,001 x 2002 = 20 joule

Anslagsenergien ved mundingen E0 er altså næsten den samme i disse to tilfælde. Alligevel vil vi anbefale våbenet i det første eksempel. Den højere udgangshastighed og den lavere vægt medfører at haglet har større energi på længere afstande og samtidigt øger den høje hastighed chancen for at haglet ekspanderer når det træffer.

Hos Odense Jagt & Fritid servicerer vi jægere hver dag og har derfor står viden – ikke blot om luftvåben – men også om valg af den rette ammunition. Vi ligger midt på Fyn og kun 2 minutter fra motorvejen så kig ind næste gang du er over Fyn og få en snak om mulighederne.

Hvilke hagl skal jeg vælge til mit luftgevær?

Ligegyldigt hvad du skal bruge dit hagl til er præcisionen det afgørende og den er du selv nødt til at eksperimentere med! Hvis det er hyggeskydning med børn eller børnebørn kan vores billigste hagl sagtens dække behovene, men så snart der skal lidt mere til vil vi altid anbefale et kvalitetshagl. Skyder i på korte afstande vil vi anbefale fladhagl og til længere afstande rundhagl. Til våben med lave udgangshastigheder som f.eks. luftpistoler vil vi anbefale lette hagl og til de lidt kraftigere tungere hagl.

Til jagt kan det være alt muligt afhængigt af hvad du skal skyde og på hvilke afstande – se eventuelt nogle af videoerne under Gamo hagl – der kan du se forskellen på hvordan haglet reagerer ved træf.

Som skrevet ovenstående har vi både ekspertisen og udvalget hos Odense Jagt & Fritid – vi ligger i udkanten af Odense, midt på Fyn og kun 1 minut fra motorvejen. Vi har kaffe på kanden og deler gerne ud af vores viden og erfaringer – også selv om du ikke skal købe noget.