CZ

Viser alle 7 resultater

CZ er en forkortelse for Ceska Zbrojovka som betyder Tjekkisk Våbendepot eller våbenfabrik.

Zbrojovka Brno a.s. blev grundlagt ovenpå de originale østrig-ungarske artilleriværksteder og blev til en statsejet tjekkoslovakisk våbenfabrik i 1918. Fra reparationer af jernbanevogne og militære rifler skiftede virksomheden gradvist over til produktion af komponenterne i telegraf- og telefonudstyr og værktøj. Samlingen af østrigske Mannlicher-rifler blev erstattet med produktionen af tyske Mauser-rifler og senere produktionen af rifler i virksomhedens eget design.

I årene 1924 – 1925 blev bygningerne til produktion af rifler, maskingeværer, biler og specialværktøj opført og den civile produktion af blandt andet biler, cykler, industrielle vægte, udskæringsmaskiner, flymotorer, værktøjsmaskiner og specialværktøjer. Zbrojovka Brno blev en model for perfekt organiserede virksomheder med en moderne og præcis serieproduktion; virksomheden indførte sit eget originale tolerancesystem til egen produktion og brugen af måleinstrumenter, hvorfor det blev en af pionererne inden for standardiseringen i Tjekkoslovakiet. I anden halvdel af tyverne blev Zbrojovka Brno en af de største producenter af rifler i verden.

I trediverne startede virksomheden produktionen af standard- og bærbare skrivemaskiner under Remington-licensen. I årene 1934 – 1938 udvidede Zbrojovka Brno ved at købe aktierne i virksomheder med lignende produktion ikke kun i Bøhmen og Mähren, men også i Slovakiet, Rumænien og Jugoslavien.

Under sit boom havde Zbrojovka Brno mere end halvfjerds faciliteter og operationer. I firserne blev produktionen af traktorer, motorcykelmotorer samt jagt- og sportsvåben introduceret. I begyndelsen af halvfjerdserne blev der bygget en ny bygning af værktøjsbutikken. I firserne producerede Zbrojovka Brno kontor-, kommunikations- og computerudstyr, dieselmotorer til Zetor-traktorer og specielle og generelle værktøj.

Jagt- og sportsvåben udgjorde kun en mindre del af produktionsmængden.

Dårlig ledelse, en enorme vækst og sikkert også markedsøkonomiens indtog i Tjekkoslovakiet medførte at Zbrojovka Brno gik konkurs i 90’erne. Selskabet blev med en række investorer og deriblandt en anden Tjekkisk våbenproducent CZUB reddet og i dag producerer CZ en lang række af gode våben.